Problemløsning

Mange problemer som farveblinde løber ind i kunne sagtens afhjælpes, blot ved at vise lidt eftertanke og omsorg. F.eks. kunne mange af de nævnte problemer som er listet op her løses uden videre omkostninger f.eks.:

Rødt lys Man kan jo altid tage farten af og se efter hvilken af de tre lys der lyser MEN Man kunne, som man har gjort nogle steder, sætte en plade op omkring lyskurven med en selvlysende hvid ring, det letter meget når man kører i mørke, og kan også være en hjælp for andre når man kører i modlys.

Fjernbetjeningen Det med at prøve sig frem er en god ide, man kan vel ikke lave de store skader ved det MEN Man kunne akkurat lige så godt bruge mønstre i stedet for farver f.eks. cirkler og trekanter 

Butiksdøre Det med at stå og vente på at andre skal komme ind eller ud af butikken for at se hvilken dør man skal benytte, er en praktisk muligt måde at undgå at blive til grin. MEN Men man kunne, i stedet for at bruge indkørsel forbudt skilte, lave skilte hvor man simpelthen skriv IND og UD

DSB køreplan Det er en god ide at spørge sig frem, selv om det vil forsinke togpersonalet yderlige. MEN I gamle dage var alle køreplaner trygt i sort/hvidt, noget som alle kunne se. Gad vist om der ikke i DSB fandtes en klog hoved som kunne lave en køreplan som alle kunne få glæde af.

S-tog information Det er godt at man, i S-togene, kan se informationer om stationerne og, med små mørkerøde blinkende prikker, se hvor langt man er kommen. MEN Det kan til nød gå om aftenen hvor der er halvmørkt i togene. Men lavede man det med at bruge gule prikker i stedet for røde så kunne de farveblinde også følge med.

Postkasser Alle postkasser er røde. MEN Somme tider tænker jeg, at det ville være skønt at være svensker. Tænk om alle postkasser var gule ligesom i Sverige. Så kunne alle se dem, også når de er godt gemt inde i en grøn hæk

Prismærker Engang imellem får jeg lyst til at gå til vores lokale gartneri. Men jeg køber sjældent noget da man både skal kunne se forskel på de farveskilte som gælder som prisskilte og samtidig også huske på hvad de enkelte farver betyder. MEN Hvis man ikke kan overkomme at prismærke sine varer, kunne man overveje at bruge tal eller bogstaver i stedet for farver.

Diagrammer På Internettet kan man næsten få alt at vide i dag, hvis man altså ikke er farveblind. På trods af at Internettet efterhånden har nogle år på bagen, så har programmørerne endnu ikke fundet ud af at mange farveblinde ikke kan se forskel på gul/grøn grøn/blå grøn/rød eller se forskel på de mange nuancer som man kan komme i tanke om at benytte sig af. MEN Jeg kunne sagtens komme med andre bud på at vise diagrammer uden brug af farver ———   *****  :::::::::  ¤¤¤¤¤¤ =======

Motionsruter Motion er godt, og man skal bare følge de røde plettet på træerne. En farveblind kan ikke løbe alene, ikke uden stor risiko for at komme til at løbe alt for langt. MEN Tænk hvis man nøjedes med at skrive tal med hvid maling, så behøvede man kunat have en enkelt malebøtte med til alle ruter.

Ladeapparater Jeg er glad for at man har opfundet genopladelige batterier. Man kan altid se når batteriet er ladet op for så skifter farven fra rødt til grøn har jeg ladet mig fortælle. MEN Tænk hvis der var to lamper der lyste, en når der lades op og en når opladningen var fuldført. Så kunne jeg selv klare opladningen uden at skulle spørge andre om hvad farve den lyste.

Toiletdøren Mange steder er der lavet en fin indretning på de offentlige toiletdøre, så det viser grønt og rødt. Som farveblind er man nød til at hive i alle dørhåndtag for at finde ud af om det er optaget. Det er ret flovt at være den der pænt står og venter, når en af de personer man har forstyrret langt om længe kommer ud. MEN Tænk hvis man i steder for skrev FRI og OPTAGET, evt. på rød og grøn baggrund så kunne alle børn og voksne vide hvornår de pænt skal stå og vente uden at dumme sig.

Jeg er ikke i tvivl om, at en smule velvilje kunne gøre mange ting nemmere for de som har farveblindhed som handicap.